Da det selvsagt letter vurderingen af en lejlighed, såfremt der ikke konstateres ulovlige installationer, har vi her valgt at medtage et udsnit af de oftest forekommende, samt kort redegøre for de regler/normer der gælder på området. Er du i tvivl, så kontakt bestyrelsen eller relevante håndværker.
Bygningsændringer:
Som hovedregel skal enhver ombygning altid på forhånd godkendes af bestyrelsen. Kræver ombygningen byggetilladelse, skal andelshaveren have en fuldmagt fra bestyrelsen til at søge om byggetilladelse hos Bolig- og Byggedirektoretet.
Er der foretaget ombygninger i lejligheden, og har man ikke allerede en byggetilladelse og ibrugtagningstilladelse (tidl. Byningsattest), skal man derfor på forhånd sørge for, at disse tilladelser foreligger ved vurderingen.
Byggetilladelsen kræves fx. ved forsænkede lofter i køkken, permanent blænding af ydre døråbninger, nedtagning og opsætning , flytning af bærende vægge samt ændring af baderum.
Bemærk endvidere, at der altid skal være mindst to døre mellem WC-rum og køkken.
EL-installationer:
Ved enhver ændring af el-installationer i lejligheden.
Sænkning af lofter medfører ofte, at el-installationer skal ændres. Dette skal altid udføres af autoriseret el-installatør. Bemærk, at et sænket loft i entréen ikke må dække for el-klemkassen (monteret på væggen helt oppe under loftet).
Gasinstallationer:
Alle ændringer i gasinstallationer skal udføres af autoriseret gasmester. Ved indbygning af gasmåler i skab er der meget skrappede regler for, hvordan denne skal monteres.
Såfremt sælger ikke udbedrer de ej godkendte forhold inden salgsforretningen, vil det tilbageholdte beløb (fortiden kr. 2.000,-) blive brugt til dække, af fx. en fagmand gennemgår og retter eventuelle fejl. Da vi erfaringsmæssigt ved, at en ulovlighed ofte er mere omfattende end først antaget, vil det tilbageholdte beløb ikke kunne dække udgiften. Et evt. underskud vil efter udbedringen reguleres via sælgers sluterklæring.